TELEGRAMI - Brzojavi ponovo popularni-TELEGRAMI-BRZOJAVI.EU

TELEGRAMI - Brzojavi ponovo popularni

Povezujući prednosti najnaprednijih digitalnih  tehnologija i starih dobrih vrijednosti poštanske tradicije telegrami-brzojavi čine još uvijek važan  dio najvažnijih trenutaka naših života i života naših najmilijih.

Povezujući prednosti najnaprednijih digitalnih  tehnologija i starih dobrih vrijednosti poštanske tradicije telegrami-brzojavi čine još uvijek važan  dio najvažnijih trenutaka naših života i života naših najmilijih.

Telegram kao tradicionalnu komunikacijsku uslugu nisu uspjele potisnuti u zaborav niti najsuvremenije telekomunikacijske i poštanske usluge. Današnji je telegram povezao staru uslugu u novo ruho te povezujući prednosti digitalnih tehnologija s pismenom tradicijom i dalje je sastavni dio najvažnijih životnih trenutaka.

TELEGRAMI-BRZOJAVI BRZORASTUĆI SERVIS U KORAK S NAPREDNIM TEHNOLOGIJAMA OMOGUĆUJE VAM INSTANT SLANJE PERSONALIZIRANIH SLIKOVNIH, VIDEO I GLAZBENIH PORUKA U SVE DIJELOVE SVIJETA IZ TOPLINE VAŠEG DOMA, IZ VAŠE FOTELJE !

Iskoristite mogućnosti modernih tehnologija i predajte telegram kako Vam najviše odgovara.

                 POŠALJI TELEGRAM ONLINE                DIGITALNI TELEGRAM BRZOJAV  

 

O TELEGRAMU

Telegram (brzojav) poruka je koja se prenosi od pošiljatelja do primatelja posredovanjem dostavnih službi ili drugim adekvatnim načinom. Riječ potječe od grčke riječi tele, na daljinu, i graphein, pisati.  Za razliku od telefona, telegram ne prenosi glas nego pojedina slova uz pomoć određenog kôda.

Telegrafija (tele- + -grafija) tehnika je za prijenos tekstovnih poruka na daljinu pomoću signalnih kodova. Prvim uređajem za telegrafiju smatra se tahigraf, koji je poruke prenosio slikovnim signalima. Za vrijeme francuske revolucije u 18.st., Francuz Claude Chuppe izumio je tahigraf u 18. st. Prenošenje poruka tahigrafom ovisilo je o dobu dana i o vremenskim uvjetima, a prenošenje poruke bilo je vrlo sporo.

Značajan napredak predstavljao je telegraf. Električni telegram izumio je amerikanac S.F.B. Morse. 1837. godine, Morse je prikazao prvu uspješnu javnu demonstraciju rada telegrafa. Razvio je poznati kôd za prikaz tekstualnih znakova (tzv. Morseova abeceda), pomoću kojega se svaki tekstualni znak prikazuje kao kombinacija određenog broja točaka i crtica. Točka se prenosila kratkim, a crtica duljim prekidom strujnoga toka  pomoću tipkala.

Bežičnu telegrafiju, u kojoj se poruke prenose radiovalovima razvio je Guglielmo Marconi. Radiotelegraf je postao važan komunikacijski uređaj u pomorskim komunikacijama.

1914. godine, razvijena je naprednija inačica telegrafa, nazvana teleprinter. Teleprinter je bio opremljen tipkovnicom za unos slova, brojki i drugih tekstualnih znakova. Otipkani znakovi pretvarali su se u električne signale, koji su se telekomunikacijskim vodovima prenosili do prijamnoga teleprintera. U njemu su se električni signali opet pretvarali u tekstualne znakove i ispisivali na papiru. Prijenosna brzina teleprintera bila je mnogo veća od brzine telegrafa i iznosila je i do 500 znakova u minuti. Globalna mreža teleprintera bila je formirana 1920. i nazvana Telex Network. U 20.st., služila je većinom za poslovne komunikacije. 

  

 

                   TELEGRAM NEKAD             UREĐAJ ZA SLANJE TELEGRAMA-TELEGRAF

    Prvi telegraf u Hrvatskoj uveden je u promet 1850. godine. 28.rujna u Zagrebu, u Banskim dvorima pušten je u uporabu prvi hrvatski telegraf. U prvim tjednima počelo se raditi na uvođenju telegrafske linije Zidani most – Zagreb. Unatoč čestim oštećenjima brzojavnih žica, radovi su napredovali pa je već početkom rujna 1850. telegrafski vod do Zagreba bio završen te spojen s Banskim dvorima na Markovu trgu. To je bio prvi telegrafski vod u Hrvatskoj, ali i u jugoistočnom dijelu Europe. 28. rujna 1850. otvoren je i Službujući telegrafski ured, o čemu je banski namjesnik Lentulaj obavijestio bana Jelačića u Beču. Tekst je bio vrlo kratak, a Morseovim signalima iz Zagreba u Beč odaslao ga je telegrafist Dragutin Stipetić. Obavijest je glasila: „Telegraf je u redu“. Na to je ban Jelačić kratko uzvratio: „S radostju sam primio vašu viest“. Tako je ban Josip Jelačić postao autor prvog hrvatskog telegrafa.

    Uvođenjem telegrafskog ureda 1850. Zagreb je najprije spojen s Bečom i Trstom, a tri godine kasnije sa Zemunom i Petrovaradinom, godine 1854. priključuju se Karlovac i Gospić, 1857. Sisak, Senj i Otočac, godinu dana kasnije Bakar, Osijek i Slavonski Brod, pa Varaždin, Vukovar, Vinkovci, da bi do 1875. svi veći gradovi u Hrvatskoj brzojavno bili spojeni sa Zagrebom.

    Nove tehnologije ne znače kraj telegrama! Naprotiv, povezali smo digitalnu tehnologiju s pismenom tradicijom  i tako vam omogućili slanje svih vrsta telegrama, s bilo koje adrese. Online telegram pruža Vam mogućnost da sami predate poruku putem naše web stranice. Pošaljite telegram u sve dijelove svijeta iz topline Vašeg doma! Možete odabrati i prigodni motiv – slikovni, glazbeni. Ukoliko Vam nedostaje inspiracije, za Vas smo pripremili prikladne stihove za svaku priliku i nepriliku. Uz to, možete poslati i prigodni poklon te tako Vašu poruku učiniti još snažnijom. Čekaju Vas latice, konfeti, traka, srceta i plišanci. Odabirom dodatnih usluga personalizirajte svoj telegram!

     

    Telegrami za sve prigode:

    Telegrami Sućuti,                 Telegrami Rođenja Bebe,          Telegrami u Rodilište za Majke i Bebe,

    Telegrami za Rođendane,        Telegrami za Valentinovo,          Pokloni/Plišanci,

    Telegrami za Godišnjice,         Telegrami za Diplomu,             Telegrami sa Posvetom,

    Telegrami Vjenčanja,              Sretan Uskrs Telegrami,           Posebno Kreirani Telegrami

    Party Telegrami,                  Retro Telegrami,                    Glazbeni Telegrami,     

    Telegrami Zahvale,               Darovi uz telegrame sućuti

     

    Natrag na blog

    Ostavite komentar

    Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.